Zprávy 2015

8.2.2015

Celiakie

Jedná se o autoimunitní onemocnění sliznice tenkého střeva vyvolané nesnášenlivostí lepku. Může se projevit v jakémkoli věku, je vrozené, dědičné a nevyléčitelné.

Vlivem působení lepku dochází v organismu k porušení sliznice tenkého střeva, proto neléčená celiakie způsobuje závažné zdravotní problémy, nezřídka končí např. rakovinou. Celiakie se často sdružuje s dalšími nemocemi, např. diabetem, záněty štítné žlázy, jater a dalšími.

Jediná cesta, jak onemocnění čelit je přísné dodržování bezlepkové diety. I nepatrné porušení může mít pro organismus vážné následky.

Bezlepková dieta nepředstavuje pouze vynechání potravin s obsahem obilnin, jako je pečivo a těstoviny, lepek se skrytě vyskytuje i v celé řadě dalších potravin, např. v cukrovinkách, uzeninách, koření, mléčných výrobcích, nápojích a lécích.

Náklady na léčbu představují finanční částku cca 4 000 Kč měsíčně na jednoho nemocného. Zdravotní pojišťovny na léčbu celiakie nijak nepřispívají, taktéž sociální dopady nákladnosti léčby nejsou v sociálním systému nijak zohledněny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *